Diari La Veu del País Valencià
Decidim se suma a les mobilitzacions contra l’atac al valencià de PP i Vox

Decidim anuncia que s’adherirà a les mobilitzacions contra l’últim atac al valencià de PP i Vox. «Com a País colonitzat que som, fa centenars d’anys que resistim contra les polítiques que els diferents governs, també els autonòmics, han aplicat sistemàticament contra nosaltres, el territori, la nostra economia i la nostra llengua i cultura», assenyala l’entitat. «Tanmateix, i gràcies a l’espenta popular, des del 2015 s’havia albirat la possibilitat d’un canvi que finalment i dissortadament no va arribar», indica.

La Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià subratlla que «el decret de plurilingüisme impulsat pel Botànic va deixar a les famílies valencianes sense poder triar una educació als seus fills i filles 100% en valencià i no va derogar la injusta exempció lingüística». Així, continua, «no s’entendria la capacitat de l’actual govern d’extrema dreta antivalencià per a atacar feroçment la llengua a l’ensenyament sense aquest “pecat original” botànic». «El que és pitjor, era fàcil i evident preveure com un sistema així en una situació de minorització lingüística podia ser utilitzat contra el valencià amb un simple canvi de govern a la Generalitat», «tal com ara estem veient», afirma.

L’entitat explica que «les raons per a fer una política lingüística aigualida eren diverses: justificades en els tribunals espanyols, i en la “complicada” situació de la llengua al país en determinades parts del nostre territori o la incomprensió de part de la població, amb grans altaveus com els grupuscles Hablemos Español: lobbies de l’extrema dreta per a garantir que mantenen el poder, estiguen o no a les institucions».

Per això, continua, «el 2021, un bon grapat de centres educatius públics valencians llençaren el manifest “Centres pel valencià”, denunciant l’irreparable retrocés que suposava la implantació del sistema de percentatges lingüístics en l’ensenyament (l’anomenat PEPLI) respecte de les línies en valencià a l’educació». I recorda que quan la societat civil es va reunir «per a acollir els crits desesperats de professorat i centres públics alarmats», va trobar «una nul·la resposta institucional, una hostilitat incomprensible per part dels nostres polítics, i un silenci alarmant d’algunes de les entitats per la llengua més importants del nostre País».

Després de les eleccions del maig, la coordinadora de Decidim, Zahia Guidoum, publicava un article titulat “Qui protegirà el valencià a les escoles?” a Diari La Veu:

«Sense blindar el valencià en l’escolarització com a llengua vehicular majoritària i alhora destruint el reducte d’immersió lingüística, no era difícil preveure amb un canvi en mans en les institucions, es deixava a la nostra llengua en una situació molt precària. És a dir, sense canviar la llei, la reducció del valencià al 25% a bona part de les nostres escoles pot ser una realitat en qüestió d’una o dues legislatures. Els valencians i les valencianes, sabem ben bé que la dreta no té cap problema en instaurar el seu model de país sense mirament

Decidim remarca que «parafrasejant a Joan Fuster, tota política (lingüística) que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres, i malauradament, el temps ha donat la raó a totes aquestes persones, centres i entitats que advertíem del risc imminent que suposava per a la nostra llengua el PEPLI».

A més, assevera que «una altra gran errada botànica, fou voler controlar la societat civil en comptes de treballar braç a braç amb ella i sobretot, impulsar-se d’ella, per a transformar el nostre País». «En comptes de crear el nostre propi “Hablamos Español” amb capacitat d’organització, ens hem dedicat a gestionar les nostres errades per acció o per omissió», exposa.

Per això, Decidim, es congratula per «la ràpida resposta» de les diverses propostes de mobilització anunciades per la Plataforma -Nos!, la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, o Intersindical Valenciana, entre altres, i s’adhereix a les mobilitzacions i treballarà «per defensar la nostra llengua, que al cap a la fi és atacada precisament per ser la mostra vivent del nostre fet nacional».

«El poble valencià porta una llarga lluita de resistència des de fa més de 300 anys i continua. El valencià a les escoles sols el protegirem nosaltres, en les nostres mans està donar la batalla», conclou Decidim.

Més notícies
Mesa de les Corts Valencianes | EP
Discurs polític i discurs d’odi a les Corts Valencianes (1)
Notícia: Discurs polític i discurs d’odi a les Corts Valencianes (1)
Comparteix
L’estudi s’ha fet mitjançant la consulta del Diari de Sessions de Les Corts durant els sis primers mesos de legislatura amb govern de PP-Vox
El senador de Compromís Enric Morera / Europa Press
Enric Morera: «Estem en mans d’un govern d’extrema dreta»
Notícia: Enric Morera: «Estem en mans d’un govern d’extrema dreta»
Comparteix
Entrevista a Enric Morera (Oliva, Safor, 1964), senador de Compromís i expresident de les Corts Valencianes.
Joan Manuel Serrat el 1968
Quan Serrat es va negar a participar en Eurovisió si no cantava en català
Notícia: Quan Serrat es va negar a participar en Eurovisió si no cantava en català
Comparteix
Televisió Espanyola no va admetre l’exigència i no va dubtar a substituir-lo per Massiel
L'actor i humorista Xavi Castillo
Xavi Castillo: «Valencians, Franco ha tornat!» [Vídeo]
Notícia: Xavi Castillo: «Valencians, Franco ha tornat!» [Vídeo]
Comparteix
L'actor i humorista comenta les reformes del PP i Vox en Educació i À Punt contra el valencià, i l'anunci de Barrera que la Generalitat celebrarà l'Any Estellés

Comparteix

Icona de pantalla completa